BEDRIJF:

AMBACHTELIJKE MATERIALEN

blauwe hardsteen groeve
Arasbescato Regio Carrara, Italië

blauwe hardsteen groeve
Boulonnais marmer Frankrijk

blauwe hardsteen groeve
Florence marmer België

blauwe hardsteen groeve

Griotte flammée België

blauwe hardsteen groeve
Portoro - Port'or La Spezia Italië

blauwe hardsteen groeve
Sokkel van het Belgische
Murchisonia marmer en
Rouge griotte, zuil van
Rouge Royal, voormalig
station Brussel

blauwe hardsteen groeve
Rouge Griotte Imperial met
wit marmeren Carrara (Italië)
deurlijst

blauwe hardsteen groeve
marmer Sainte Anne‏

blauwe hardsteen groeve
Maaskalksteen Sclayn stoeppaal

blauwe hardsteen groeve
Grand Antique de Meuse,
groeve Lustin

blauwe hardsteen groeve
Blauwe hardsteen
voormalig station Brussel

blauwe hardsteen groeve
Belgisch rood en grijs marmer,
sokkel van Bleu Belge marmer

blauwe hardsteen groeveBardiglio - Blue Turquin
Italië 18e eeuw

ambachtelijke materialen
blauwe hardsteen ornament

zwart marmer ornamentzwart marmer detail

blauwe hardsteen groeve
Napoleon marmer Frankrijk

blauwe hardsteen groeveblauwe hardsteen groeve

blauwe hardsteen groeve 3blauwe hardsteen groeve

blauwe hardsteen groeve 4blauwe hardsteen groeve

 

AMBIANCE werkt veelal met marmers en kalksteensoorten afkomstig uit België, wat al eeuwen via de schelde en de maas ons land binnenkwam. In tegenstelling tot Nederland (mergel) heeft België een veelzijdig aanbod aan natuursteen, wij komen hiervan het Belgische hardsteen het meest tegen.

In het verleden zijn er in België veel marmergroeves actief geweest waar vandaag de dag er nog maar enkele (op kleine schaal) produceren.

Naast de Belgische marmers komen we in de historische interieurs ook veelal kleurrijke en exclusieve marmers tegen uit landen als Frankrijk en Italië.
De marmers uit één groeve of regio dragen een algemene benaming die vaak weer onder te verdelen is in meerdere kleur en structuur variaties die tevens ook weer een andere benaming krijgen, de kleurvariaties zijn niet altijd goed van elkaar te onderscheiden.
Voor het gemak gebruiken we op deze site meestal de algemene benaming die veelal toegepast wordt en herkenbaar is.
De bijvoorbeeld Belgische rode en grijze marmers zijn veelzijdig en tevens soms lastig te benoemen in de volledige soortnaam, mede omdat veel oude groeves gesloten zijn.
Voor het gemak spreken we over het Belgisch rood.
Een ander voorbeeld is de enorme variatie aan Carrarisch  wit marmer in de regio Carrara Italië, onderling gebruiken we de naam wit marmer of Carrara marmer, de onderverdelingen splitsen zich op in soms wel meerdere sub- categoriën.
Tevens kan een marmersoort meerdere namen dragen, o.a. de plaatsnaam van de groeve.

Historische marmers kunnen inmiddels zeer exclusief worden omdat de winning van het materiaal lang geleden is gestopt.
AMBIANCE heeft nog een verzameling van diverse exclusieve marmers op voorraad om toe te passen voor restauratieprojecten.


BLAUWE HARDSTEEN is een harde kalksteen met een blauwgrijze kleur, kenmerkend door de aanwezigheid van kalkskeletjes van kleine zeedieren, schelpen, poliepen, sponzen, etc. die 345 miljoen jaar geleden leefden in de ondiepe tropische zeeën die hier toen waren.

Te samen met de calcietafzetting vormde dit een microkristallijn calciet onder grote druk, Belgisch hardsteen of Arduin genoemd.
De kleur wordt bepaald door fijn koolstof, en tijdens de bewerking ruiken we een typische zwavelachtige lucht die vrijkomt.

Vanwege de goede kwaliteit en met zijn prachtige kleur die hij vertoond na elke bewerking is het altijd een geliefd en tijdloos materiaal geweest. Het is grijs te schuren of zwart te polijsten, ook is het uitermate geschikt om te bewerken, en kan de steen een sierlijke uitstraling te geven, zowel binnen als buiten.

 

ZWART MARMER België kent diverse zwarte of zwartgrijze marmersoorten, soms met witte calciet vlekjes of aders, deze komen veelal voor in de regio Namen en Dinant.

Al deze steensoorten zijn uniek en worden enkel nog maar beperkt aangeboden. Geen marmersoort is zwarter dan het Noir de Mazy of Noir de Golzinne, gelegen aan de noordelijke grens van Namen.
Een fijnkorrelig kalksteen, puur en homogeen van structuur, na polijsten diep zwart door de aanwezigheid van koolstof, de fluweel zwarte uitstraling is prachtig en zeer exclusief.

Sinds de Renaissance werd het zwarte marmer op grote schaal gebruikt als decoratief bouwmateriaal. In Noord Europa werd het veelal gebruikt voor trappen, vloeren, altaren en schouwen, vaak in combinatie met andere gekleurde lokale marmersoorten.
Tot 1930 bleef het zwarte marmer populair in Art  Deco versieringen als klokkasten, vazen, lambrizeringen en inmiddels bij de wat minder uitgewerkte schouwen.

Vanaf de eerste wereldoorlog ontstonden er moeilijkheden met de ondergrondse exploitaties, en de hulpbronnen, dit beperkte de productie geleidelijk.
De ondergrondse winning van zwart marmer is een moeilijk, gevaarlijk en kostbare onderneming, dit maakt dit marmer een van de duurst verkrijgbare marmersoorten ter wereld.
Dit alles maakt van uw zwart marmeren schouw een interieurelement dat zowel uniek is qua uitstraling, maar ook een rijke geschiedenis met zich meedraagt, die onder andere terug te zien is in belangrijke rijksmonumenten over de hele wereld.