ANTIEKE SCHOUWEN:

SCHOUWEN REPARATIE EN MONTAGE

montage reparatie

 


animatie: reparatie

animatie: montage

 

schouw reparatie en montage

schouw reperatie montage

schouw reparatie montage

schouw reparatie montage

 

 

Repareren van zwart marmeren panelen is veelal erg lastig, door een lichtval op de schouw zal een breuk altijd zichtbaar blijven op het glanzende paneel.

Mooi bewerkte marmeren platen van o.a. schouwen en tafeltjes moeten zorgvuldig hersteld worden als vernieuwen geen passende oplossing is.

Het is dan wel antiek maar AMBIANCE heeft als streven een breuk zo min mogelijk op te laten vallen, zelfs in het strijklicht. Doordat de lijm in een breuk minimaal kan krimpen, een afwijkende kleur heeft, of luchtbelletjes bevat, kan het eindresultaat tegenvallen. Door kennis en ervaring kunnen wij breuken op verassende wijze herstellen, een vaardigheid waar onze klanten vol lof over spreken.
Ornamenten en profielen repareren, vervangen of vernieuwen, zelfs fijn uitgewerkte bladmotieven kunnen we namaken om een ornament of schouw weer compleet te maken.

Wanneer er panelen van een schouw beschadigd zijn kan AMBIANCE ze veelal onopvallend vernieuwen of herstellen en weer terugplaatsen in de schouw.

Tegen redelijke tarieven kunnen we ook motieven hakken in de panelen van de schouwen, eigen ontwerpen zijn ook mogelijk.

Schouwen die uit een woning gehaald worden zijn zwaar vervuild door poets, vet en rook, het reinigen hiervan is specialistisch werk omdat de vervuiling zelf in de steen is getrokken en vlekken kan veroorzaken na verkeerd reinigen.

Als de vervuiling en de kalklagen verwijderd zijn kan de restauratie beginnen. Beschadigde panelen worden vervangen of hersteld zodat de schilfers en eventuele breuken  geen storende factor meer zullen zijn.

Het lijmen van schilfertjes en breuken gaat in meerdere stappen met tussenpozen van een dag om een goede droogtijd te garanderen. Vervolgens gaat het oppolijsten beginnen, diepe krassen en ingewerkte vlekken worden egaal weggewerkt of minder opvallend gemaakt. Het eindresultaat moet zo zijn dat de authentieke uitstraling niet verloren gaat maar de platen worden mooi egaal glanzend zwart.
Dit oppolijsten vereist een speciale techniek  zodat er geen draaiingen van een schuurmachine en schuurkrassen achterblijven, het polijsten is een moeilijke afwerking als het gaat om zwart marmer. Nadat de schouwpanelen klaar en op maat zijn kan de schouw in elkaar gezet worden, dit gaat strak en zonder storende kitnaden.

AMBIANCE gaat de schouwen zo ver als mogelijk voormonteren.
De zijplaten worden al vastgezet aan de vertikale voorpanelen en de plinten onderaan de schouw.
Het grote voordeel van het voormonteren is dat de panelen altijd onderling strak en evenwijdig tegen elkaar zitten, geen kitnaden en scheve lijnen in de schouw.

Voorgemonteerde schouwen zijn op een duurzame wijze verlijmd en kan dus tegen warmte en de belastingen die het in een woning moet doorstaan.
Een voorgemonteerde schouw kan uit zichzelf staan en heeft maar beperkte bevestigingspunten nodig rondom een schoorsteen om te blijven staan.

Een op maat gemaakt muurtje waar de schouw tegenaankomt is niet altijd noodzakelijk en kan veel werk besparen.
Tijdens het monteren van de haard en de schouw maken wij normaal gesproken de ondergrond passend achter de schouw en om de haard.
Het eindresultaat: een prachtige antieke schouw, een met liefde hersteld bouwwerk die het beeld in een kamer doet bepalen.